Stacks Image 3


Reisschema Hongarije & Wenen
24/06/2016 – 12/07/2016
Totale afgelegde afstand: 4.328 Km


Verblijf
We huurden een aangepaste villa van Rolstoeltoegankelijke vakantiewoningen in het stadje Velence aan het Velencemeer. De afstand vanaf Oppuurs is ongeveer 1370 km. De villa ligt op loopafstand van een supermarkt, een bank, het postkantoor, winkeltjes, restaurants, terrasjes aan het water en een groot winkelcentrum. Székesfehérvár, de provinciehoofdstad, ligt op 20km. Boedapest, de landelijke hoofdstad, ligt op 45km.

Het Velence meer > (Bekijk onze foto's via deze link)
Met een oppervlakte van 26 km² (10.8 km lang en 2.3 km breed), is het Velencemeer het kleine zusje van het Balatonmeer maar zeker niet minder belangrijk. Door de geringe diepte van het meer (ongeveer 1,5 meter), heeft het water in de zomer een aangename temperatuur van ongeveer 26 tot 28 graden en is daarmee dus warmer dan het Balatonmeer. De bodem van het meer voelt zacht aan. Op het meer kunt u uitaard prima zeilen en surfen, op verschillende plaatsen kunt u watersportartikelen huren.
Aan de noord kant van het meer ligt het Velence gebergte. Hier zijn uitstekende wandelmogelijkheden. Ook is hier een groot natuurreservaat waar verscheidene beschermde planten- en vogelsoorten voorkomen. Op diverse plaatsen rondom het meer loont het de moeite om een hengel uit te werpen. De meeste stranden vindt u aan de zuid- en oostkant van het meer. De plaatsen Agárd, Gárdony, Velencefürdö, Kápolánsnyék en Velence zijn aan elkaar gegroeid en vormen zo het toeristische centrum van het Velencemeer.
In Velence heeft u vanaf de Bence berg een fantastisch uitzicht over het meer. In elke plaats treft u uitstekende stranden aan en zijn er voldoende mogelijkheden voor vertier. Restaurantjes, terrasjes en enkele musea zullen u graag ontvangen. Net als bij het Balatonmeer loopt ook bij het Velencemeer de doorgaande weg en de spoorlijn dicht bij de oervers.

Székesfehérvár
Deze hoofdplaats van het district heeft als bezienswaardigheden het bisschoppelijk paleis en het Zichy-paleis, en de Stefanuskathedraal. Een overblijfsel uit de Middeleeuwen is de ernaast gelegen St. Annakapel.

Balatonmeer
Het Balatonmeer is het grootste meer (592 km²) van Midden-Europa.
Het meer ligt in het westen van Hongarije en heeft een langgerekte vorm: de lengte is 79 km, de grootste breedte 15 km. De maximale diepte is 12 meter, de gemiddelde diepte bedraagt echter slechts drie meter, waardoor het water 's zomers relatief warm wordt. Het meer is mede daardoor een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van dat land. In de zomermaanden worden er in diverse badplaatsen lange afstand zwemwedstrijden georganiseerd naar de tegenoverliggende oever. Het Balatonmeer beschikt over een eigen luchthaven in de zuidwesthoek van het meer bij Sármellék (Hévíz-Balaton Airport) waar veel chartervluchten uit Duitse steden op aanvliegen. Langs de zuidoever ligt de autosnelweg M7 die het Balaton met Boedapest en de Kroatische grens verbindt.
Het meer heeft in het door land omsloten Hongarije de bijnaam "de Hongaarse Zee". In het midden wordt het meer vrijwel in tweeën gedeeld door het schiereiland Tihany: de doorgang is aan de zuidkant 1,5 km breed. De voornaamste waterleverancier is de rivier de Zala. Het meer is een endoreïsch bekken en de enige waterafvoer vindt plaats via het kanaal Sió.

Rondom het meer treffen we o.a. deze plaatsen aan:
Siófok
Deze stad is de grootste badplaats aan het meer en de hoofdplaats van het district Siófok. De stad heeft ongeveer 22.460 inwoners op een oppervlakte van 124,66 km² en de stad ligt op 124 meter hoogte. De stad heeft een oud centrum, met als bezienswaardigheden het Centraal Station en de oude watertoren, waar nu de VVV in is gevestigd. De oude stad ligt op ongeveer 500 m van het meer.
Hévíz > (Bekijk onze foto's via deze link)
Hévíz is gelegen op 6 km van de stad Keszthely en hier bevindt zich het grootste thermale meer ter wereld. Het meer van Hévíz is 4,4 hectare groot en wordt op 38 meter onder het wateroppervlak gevoed door een geothermische bron. De watertemperaturen in het thermale meer variëren van 24°C tot 38°C. Op deze manier kan er het hele jaar door buiten in het meer gebaad worden. Een deel van het meer is echter overdekt want in 1795 is er een houten badhuis over een deel van het meer gebouwd.
Het water in het meer bevat verder zwavelverbindingen en zuurstof in oplossing. Door deze samenstelling zijn er in het meer een unieke flora en fauna ontstaan. In het meer bevinden zich bacteriën en soorten algen die alleen in Hévíz voorkomen. Van de bacteriën wordt verondersteld dat ze een geneeskrachtige werking hebben.
Keszthely
De stad Keszthely, hoofdplaats van het district Keszthely, ligt aan de westelijke punt van het Balatonmeer. Het Festetics-kasteel is met zijn 101 vertrekken het op twee na grootste kasteel van Hongarije. Het werd in barokstijl gebouwd, maar kreeg zijn huidige vorm pas tussen 1880 en 1890. Het kasteel lijkt als een "paardenhoef" gebouwd en is een rariteit in de historie. De bekendste ruimte is de Helikon-bibliotheek met een verzameling van 70.000 boeken. Bij een bezoek wordt aan de kassa krijgt men een soort platte pantoffels, die men over de schoenen moet aantrekken, om geen krassen op de prachtige parketvloeren te maken. Het kasteel ligt aan de rand van het stadje in de richting van Hévíz. Hoe opvallend het slot ook is, het domineert het stadje niet. De huizen net buiten de poort van het kasteel, zijn in 18e eeuw gebouwd en werden bewoond door personeel van het kasteel.
Rondom het centrale plein van het stadje, staan de meeste andere bezienswaardigheden. Aan de Kossuth Lajos utca, die ook naar het kasteel leidt, staat de grote parochiekerk. De toren in zijn huidige vorm stamt uit 1878. Aan het plein staat een "Drievuldigheidszuil" zoals we er zoveel zien in Hongarije. Vlakbij staat het raadhuis, in laat-barokstijl ontworpen. Het oudste huis van de stad, aan de Kossuth Lajos utca nº 22, staat hier vlak bij. Het is het Goldmarkhuis. Aan het eind van de Kossuth Lajos utca kan in het Balatonmuseum, een indruk gekregen worden van de geschiedenis van het Balatongebied vanaf de prehistorie tot heden. Een diorama laat de flora en fauna zien van het Klein-Balaton, een natuurreservaat van 3000 ha, dat ten zuiden van Keszthely en het Balatonmeer te vinden is.
In de buurt van het grote Helikon-hotel, aan de andere zijde van de spoorlijn, ligt het grote Helikon-park. Vanaf het park gaat een oeverpromenade naar het hotel en het Balatonmeer. Vanhieruit naar oostelijk richting kijkend, ziet men alleen de waterhorizon van het meer en geen land, net als bij de zee.
Badacsony
Deze locatie ligt aan de noordzijde van het meer, aan de voet van de Badacsony, een 426 m hoge vulkanische berg aan de noordwestkant van het Balatonmeer in Hongarije. Ook de streek langs het meer heeft de naam Badacsony. Deze omvat vijf dorpen die over een lengte van 11 km aan de voet van de Badacsony liggen. De omgeving bevat rotsen en bossen, vanwaar men een weids uitzicht heeft over het meer en op het grillige Tapolca-bekken. Het gebied rond het Balatonmeer levert enkele goede, droge witte wijnen. Één daarvan is de Badacsonyi Kéknyelü. Voor mensen die een wat minder droge, witte wijn verkiezen, is er de Szürkebarát (grijze monnik), die een enigszins zoete smaak heeft. De oorsprong van deze druif ligt in Frankrijk en is dezelfde als die van de Pinot Gris, wat tevens de naam verklaart.
De wijnen die zijn vermeld komen uit het gebied rond het Balatonmeer; de beste komen van de noordoever; Badacsony, Balatonfüred en Csopak.
Tihany > (Bekijk onze foto's via deze link)
Het dorp Tihany ligt in Hongarije op het gelijknamige schiereiland in het Balatonmeer op 7 km ten zuidwesten van Balatonfüred. Het schiereiland en het dorp heten beide Tihany. Naar links gaat de smalle weg tussen populieren. Door het "smalle" schiereiland zijn er weinig parkeermogelijkheden om terug te blikken naar Balatonfüred. Men ziet dan het hoge Marina-hotel en het strandgedeelte van Balatonfüred - het beeld roept herinneringen op aan een badplaats, aan de Middellandse Zee - ook daarom wel de 'Hongaarse Rivièra' genoemd.
Veszprém
Veszprém is een stad met 200 beschermde gebouwen en monumenten. Een interessant deel van de stad Veszprém is de oude stad op de heuvel en de Vár (burcht). Onderdoor de burchtpoort komt men in de enige straat in deze burchtwijk, met links geel geverfde huizen. Tegenover de Dom staat een barokke franciscanerkerk met één toren en in het interieur opvallende plafondschilderingen.
Op het plein voor de Dom staat een 'Drievuldigheidsbeeld'. Iets voorbij de Dom zijn nog de grondvormen van het oudste bouwwerk, de Sint Georgeskapel, te zien. Aan het eind van de Vár utca staan de grote beelden van koning Stefan I (István Kiraly), die omstreeks het jaar 1000 regeerde, en zijn vrouw Gisela. Van hier heeft men een uitzicht op de stad en de rotsen waarop de stad gebouwd is.

De Donauknie > (Bekijk onze foto's via deze link)
De Donauknie is een bocht in de rivier de Donau, 50 km ten noorden van Boedapest. Daar breekt de rivier door het Hongaarse middelgebergte en maakt een grote bocht zuidwaarts. Vanuit de lucht gezien heeft de Donau de vorm van een knie, vandaar de naam.
De omgeving van de Donauknie is een landschappelijk fraai gebied, dat vroeger strategisch van groot belang was. Daardoor zijn er veel middeleeuwse overblijfselen van kastelen en andere monumenten. Er liggen verschillende kleine steden.
De Donau stroomt vanuit het westen, waar zij de grens vormt met Slowakije. Nabij de 'knie' stroomt ze langs de oude hoofdstad Esztergom, vroeger Gran geheten. Daar recht tegenover ligt het Slowaakse stadje Štúrovo en mondt de rivier de Hron in de Donau uit. 10 km voorbij Esztergom mondt de Ipoly in de Donau uit. Bij deze rivier buigt de grens met Slowakije naar het noorden af.
In de grillige bocht van de Donauknie liggen op de linkeroever van het westen uit achtereenvolgens de plaatsjes Zebegény, Nagymaros, Kismaros, Verõce en uiteindelijk de stad Vác. Aan de rechteroever liggen Dömös en Visegrád, waar een botendienst is. Bij Kisoroszi en Dunabogdány splitst er zich rechts een zijtak van de Donau af, de Szentendrei-Donau, die 50 km verderop weer samenvloeit met de eigenlijke Donau in het noordelijke district Békásmegyer van Boedapest.

Esztergom > (Bekijk onze foto's via deze link)
Esztergom is een stad in het noorden van Hongarije, op ongeveer 50 km van Boedapest en gelegen aan de Donau, die hier de grens met Slowakije vormt. Het is een van de oudste steden van Hongarije. In deze bisschoppelijke hoofdstad van Hongarije staat dan ook de grootste kerk van het land. De stad is de de hoofdplaats van het district Esztergom en heeft een brugverbinding over de Donau die de verbinding legt met het aan de overzijde gelegen Štúrovo in Slowakije.
De dom is 118 meter lang en aan de westzijde 40 meter breed. De 72 meter hoge koepel wordt door 24 zuilen gedragen. Tegen het zuidelijke deel van de kerk is in de 19e eeuw de Bakócz-kapel gebouwd. Deze oude kapel uit 1507, is steen voor steen afgebroken, genummerd en hier en weer opgebouwd. De kapel heeft met rood marmer beklede muren en een wit marmeren altaar van de Florentijn Andrea Ferrucci uit het jaar 1519.

Szentendre
De naam van de stad is afgeleid van de Sint-Andreaskerk die hier in de middeleeuwen werd gebouwd. Szentendre ligt 20 km ten noorden van Boedapest. Het stadje Szentendre heeft grillige hellingen. Er zijn koffiehuizen, winkels en boetieks. Aan het Fő tér staan alle gebouwen op de monumentenlijst; ze vormen een bonte verzameling van stijlen en kleuren. Op het plein staat een bewerkt smeedijzeren kruis uit de 18e eeuw. In de huizen, de meeste met één verdieping, woonden welvarende kooplieden en handwerkers. Nu zijn er winkels, boetiekjes en cafés in gehuisvest.

Abdij van Pannonhalma
De benedictijnenabdij van Pannonhalma ligt op de top van een heuvel boven het stadje Pannonhalma. De territoriale abdij is historisch belangrijk en werd een symbool van het christendom en de westerse cultuur. De Árpádenvorst Géza haalde tegen het eind van de 10e eeuw de benedictijnen het land binnen en wees hun de heuvel als plaats voor de bouw van een klooster. Onder zijn zoon Stefanus I van Hongarije werd het in 1001 ingewijd. Pannonhalma heeft een rijk verleden. Hongaarse koningen ontvingen hier befaamde bezoekers.
Het middeleeuws klooster werd in de 18e en 19e eeuw grotendeels gerenoveerd. Van de eerste kloostergebouwen zijn alleen enkele muren van de crypte over. De huidige kerk is gebouwd op de fundamenten uit de 13e eeuw, evenals de Porta Speziosa, en de deur met de zuilenwanden van rood marmer en witte kapitelen van zandsteen.

Grottenbad van Miskolctapolca
Het misschien wel beroemdste thermaalbad van Hongarije is het grottenbad van Miskolctapolca. De naam Tapolca is Slavisch en betekent ‘warmwater bron’. De Miskóc stam heeft hier een Benedictijns klooster opgericht. In de 18e eeuw volgde het grottenbad. Het grotten zwembad heeft mensen genezen en anderen veel plezier bezorgd. Het vulkanische water is zeker 30 graden.

Boedapest > (Bekijk onze foto's via deze link)
Boedapest is de hoofdstad van Hongarije. De stad is gelegen aan weerszijden van de Donau is de grootste stad van Hongarije. De stad werd in 1873 gevormd door het samenvoegen van Boeda en Óbuda op de westelijke oever van de Donau met Pest op de oostelijke oever.

• Surf naar Bezienswaardigheden in Boedapest

Stacks Image 15

Wenen > (Bekijk onze foto's via deze link)
Na ons verblijf in Hongarije verbleven we nog 3 dagen in Wenen in het Hotel ibis Wien Messe, een hotelketen met aangepaste kamers voor mindervaliden en uitstekend gelegen in het stadscentrum nabij het Wiener Prater.

• Surf naar Bezienswaardigheden in Wenen

Stacks Image 17


Stacks Image 11