Reisverslag “Cruise 2014”
19-daagse reis van Venetië tot Dubai
25 november tot en met 13 december 2014
 

MSC Cruises
Een harmonieuze mix van de kenmerkende Italiaanse sfeer van MSC Cruises en het baanbrekende ontwerp, dat altijd de hoofdtoon is geweest: alle schepen van de Orchestra-klasse vormen een spectaculaire omlijsting van uw droomvakantie. De elegante moderne inrichting en de optimale gastvrijheid creëren een sfeer die tegelijkertijd kosmopolitisch en intiem is. Met de vele recreatie-, ontspannings- en dinerfaciliteiten aan boord heeft u alle elementen die u zich kunt wensen voor een vakantie die het perfecte akkoord zal aanslaan.

Webpicture_MSC_Orchestra

Het cruiseschip vertrekt in de hypermoderne haven van Venetië. Uitstappen kunnen onder meer gedaan worden aan boord van een andere boot naar het eiland Murano (met zijn bekende glasblazers) te gaan of ons te vergezellen op een excursie naar Venetië zelf. Met fantastische voordelen voor bezienswaardigheden vergasten we u op het beste dat deze stad te bieden heeft. Dankzij een rondleiding zult u begrijpen hoe deze betoverende stad overleeft, ondanks het feit dat ze werd gebouwd op een reeks houten palen, en ondanks het water van de Adriatische Zee dat onder de stad stroomt. Venetië, dat wereldbekend is om haar kanalen en bruggen, is werkelijk verbluffend mooi met haar wanordelijke palet van paleizen, kerken en kleurrijke, smalle straatjes De voornaamste trekpleisters, het San Marcoplein en het Dogepaleis, zijn terecht wereldberoemd en mogen dus niet op het programma ontbreken. Een mooie manier om de dag door te brengen, is een combinatie van een gondeltochtje en een wandeling. Een tochtje in een gondel is een must. Tijdens dit boottochtje onthult uw wijze gids trouwens de geheimen en geschiedenis van de Venetiaanse ‘calli’ (straten). U zult in Venetië talloze mooie souvenirs vinden. Maar het meest kostbare en blijvende souvenir is toch wel uw indruk van de stad zelf!

Webpicture_Venetie
Klik op de foto en bekijk deze locatie op Google Maps

Bari wordt als de op één na belangrijkste stad in Zuid-Italië bestempeld en ligt in de ‘hiel’ van de laars die Italië vormt. De stad is bekend om haar stranden, oude stad en heerlijk eten. Bari wint als vakantiebestemming steeds meer aan populariteit. Dit is zowel de administratieve en commerciële hoofdstad van Puglia als een bruisende universiteitsstad. Bari biedt bezoekers talloze activiteiten en een leuke dag weg van het schip voor iedereen, van gezinnen tot koppels die op zoek zijn naar een magisch en romantisch decor. Heel bijzonder is de opmerkelijke 12e-eeuwse basiliek die is gewijd aan de patroonheilige van de stad, Sint-Nicolaas. Bari is een van de geheime pareltjes van Italië en een onmisbare bestemming tijdens deze cruise!

Webpicture_Bari
Klik op de foto en bekijk deze locatie op Google Maps

Het cruiseschip meert aan in de haven van Piraeus, die in verbinding staat met Athene, de hoofdstad van Griekenland. Athene wordt overheerst door de Akropolis, de tafelberg waarop het Parthenon prijkt, een van de beroemdste klassieke monumenten ter wereld. Athene heeft altijd een unieke charme geademd. Het levendige karakter van de stad trekt elk jaar duizenden bezoekers aan. Straatmarkten, tavernes in de schaduw van druivenranken, souvenirstalletjes en oude monumenten maken van Athene een unieke vakantiebestemming. Verlaat Piraeus en neem een korte busverbinding naar het stadscentrum, het vertrekpunt van de excursies. Een rondleiding langs de historische bezienswaardigheden is hier een must. Bewonder de oude tempels van de oude Kaap Sounion. Wie het wat rustiger aan wil doen, kan met onze panoramische rondleiding door Athene genieten van de mooiste bezienswaardigheden en foto’s nemen vanuit het comfort van zijn bus, met onder meer een niet te missen stop aan het gloednieuwe Akropolis Museum.

Webpicture_Piraeus
Klik op de foto en bekijk deze locatie op Google Maps

De legendarische stad Heraklion op het Griekse eiland Kreta baadt in een rijke geschiedenis. Kreta is al meer dan 10.000 jaar bewoond en speelt een belangrijke rol in de Griekse mythologie. Het eiland had een grote invloed op de evolutie van de hellenistische beschaving. Een aanrader is zeker het bezoek en aan de ruïnes van het minoïsche paleis van Knossos, dat een duizelingwekkende 3.700 jaar oud zou zijn en het originele labyrint van de Minotaurus zou herbergen. Een topper is het uitmuntende Archeologische Museum, een van de beste in Griekenland. Bezoekers vinden een fascinerende mix van architecturale stijlen in zowel Heraklion als de omliggende stadjes, gaande van Byzantijns tot Moors. Onder de warme Griekse zon kunt u kuieren door de mooie straten van stadjes zoals Rethymnon of Fodele, de geboorteplaats van de legendarische 16e-eeuwse schilder El Greco. Op 14 km van Heraklion ligt het recent geopende aquarium van Kreta. Hier vinden kinderen dankzij modern vermaak wat afwisseling met de oude bezienswaardigheden.

Webpicture_Heraklion
Klik op de foto en bekijk deze locatie op Google Maps

Rhodos is een Grieks eiland in de Egeïsche Zee, ongeveer 18 kilometer ten zuidwesten van Turkije. De hoofdstad, ook gekend als Rhodos of Rodos, is een oude ommuurde stad die nog steeds de sporen draagt van de vele verschillende beschavingen die hier verbleven. Ruim 4.500 jaar van minoïsche, Griekse, Romeinse, Perzische, Arabische, Turkse en Italiaanse cultuur vermengen zich in Rhodos tot een fascinerende cocktail van geschiedenis en kunst, maar ook van plezier, delicatessen en verbluffende landschappen. Rhodos verwelkomt bezoekers met zon, een staalblauwe hemel en de geur van bloemen en is het eiland van de ‘Zonnegoden’. Mythes vertellen ons hoe Helios het eiland ontdekte. Hij koos het als zijn bruid en overlaadde het met ‘de geschenken van licht en overvloed’. Rhodos is het gewend om talloze gasten te ontvangen, want het eiland werd veroverd, geplunderd, versterkt en gekoloniseerd door volkeren die vol lof waren over zijn schoonheid en strategische ligging. U kan kiezen uit verschillende panoramische tours door Rhodos of naar het nabijgelegen Lindos, naar de oude stad Kamiros of de archeologische site van Filerimo.

Webpicture_Rhodos
Klik op de foto en bekijk deze locatie op Google Maps

Het Suezkanaal (Qanâ el Suweis) is een 163 km lang kanaal in de landengte van Suez in Egypte, geopend in 1869. Het verbindt Port Said (Bûr Sa' îd) aan de Middellandse Zee en Suez aan de Rode Zee en begrenst het schiereiland Sinaï, dat ten oosten ervan ligt. Het is tevens de scheiding tussen Afrika en Azië. Het kanaal heeft geen sluizen omdat geen hoogteverschil overwonnen hoeft te worden en beide zeeën hetzelfde niveau hebben. Het kanaal bestaat uit een noordelijk deel en een zuidelijk deel die door de Bittermeren met elkaar worden verbonden. Er zijn verschillende passeermogelijkheden en aanlegplaatsen. Ieder jaar ondernemen ongeveer 15.000 schepen de elf tot zestien uur durende tocht door het Suezkanaal. Dat was in 2000 ongeveer 14% van het totale tonnage van de wereldscheepvaart. Het belang van het kanaal is zeer groot. Schepen tussen de noordelijke Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan moesten voorheen om het continent Afrika heenvaren, langs Kaap de Goede Hoop. Sinds het Suezkanaal bestaat is dat niet meer nodig, behalve toen het kanaal gesloten was; de langste periode dat dat het geval was was van 1967 tot 1975.

Webpicture_Suez_Canal
Klik op de foto en bekijk deze locatie op Google Maps

Aqaba is de enige haven en badplaats van Jordanië en bevindt zich aan de noordelijke punt van de Golf van Aqaba, een uitloper van de Rode Zee. De zandstranden en koraalriffen nabij Aqaba horen bij de meest ongerepte van de hele Rode Zee en Jordanië levert grote inspanningen om dit ook in de toekomst zo te houden. Hoewel Aqaba redelijk onbekend is bij ons in West-Europa, zijn er toch heel wat overblijfselen uit het verre verleden te vinden. Maar ook meer moderne bezienswaardigheden waaronder de oudste kerk ter wereld, de ruïnes van de antieke stad Ayla, het fort van Aqaba, het Archeologisch museum van Aqaba, en het Aqaba Marine Park. Een aanrader is een excursie naar Petra, één van de 7 wereldwonderen. Petra is de vroegere hoofdstad van de Nabateërs, een Arabisch woestijnvolk dat de karavaanroutes in het Nabije Oosten beheerste en hieraan enorme fortuinen aan tolgelden verdiende aangezien het zich op het kruispunt van handelsroutes naar Africa, Azië en Europa bevond.

Webpicture_Aqaba
Klik op de foto en bekijk deze locatie op Google Maps

Salalah is een kuststad in het uiterste zuiden van het gouvernement Dhofar van het sultanaat Oman. Om tegemoet te komen aan de vraag naar een grote overslaghaven is men gestart met de aanleg van een grote containerhaven. Salalah kent in de zomer een regenperiode die veroorzaakt wordt door de Indische moesson. Het is verbazingwekkend om te zien hoe groen deze stad is. Aan de rand zijn bananenplantages, papayabomen en veel kokospalmen. Het is een geliefde verblijfplaats voor de inwoners van Muscat tijdens de hete zomermaanden. Het regent dan wat meer in Salalah en de temperatuur is wat aangenamer. Aan de voet van de bergen zie je dan ook dat er veel restaurants en picknick plaatsen zijn waar mensen de zomeravonden doorbrengen. De stranden zijn schoon en er zijn prachtige rotsformaties te bewonderen. Bezoek aan de soek is erg leuk. Hier wordt vooral veel wierook verkocht en er is een levendige handel in vele soorten kruiden. Tevens veel kleding. De bevolking is vriendelijk en behulpzaam. Veel mensen uit India, Sri Lanka en Pakistan vinden hier hun werkkring. Op een half uurtje rijden van Salalah bevindt zich het graf van Job. die we kennen uit het oude testament. Verbazingwekkend is dat hier mensen van allerlei godsdienst het graf komen bezoeken. De echtgenote van de sultan vond het verhaal van Job zeer bijzonder en besloot daarom om dit graf tot een pelgrimsplaats te maken. Men ziet zowel christenen, islamieten als ook hindoes.

Webpicture_Salalah
Klik op de foto en bekijk deze locatie op Google Maps

Muscat is de hofstad van Oman. De haven van Muscat was reed in de 9e eeuw belangrijk, vooral voor schepen onderweg naar India. De haven ontwikkelde zich verder, maar had zware concurrentie van de havens van Sohar en Hormuz in Iran. In 1507 landden de Portugezen, onder leiding van Vasco da Gama, voor het eerst in Muscat. Ze bezetten de stad om zo de handel in de Perzische Golf te kunnen controleren. Tot ongeveer 1650 behielden de Portugezen deze handelspost in Oman. Ter verdediging van de natuurlijke haven, bouwden zij op het hoger gelegen deel van de stad de forten Al Mirani en Al Jalali. In 1650 werden ze door de Yaruba-dynastie onder Sultan ibn Saif I verdreven. Van 1650 tot 1808 was Muscat de zetel van de sultans van deze dynastie. Tegen het einde van de 19e eeuw werd de stad ommuurd met een 4,5 meter hoge muur. Sinds 1970 werd de stad gemoderniseerd. Met de exportopbrengst van olie werd de Haven Sultan Qaboes de belangrijkste handelshaven van het land. Onder de diverse bezienswaardigheden behoren onder meer Al Alam-paleis (Het paleis van de sultan), Sultan Qaboes-moskee, Koninklijke Opera van Muscat, de stadsmuur met de poorten al-Bab al-Kabir (Grote poort), Bab al-Matha'ib, al-Bab as-Saghir (Kleine poort) en Bab al-Waldschat. de Soek van Muttrah en Fort al-Jalali.

Webpicture_Muscat
Klik op de foto en bekijk deze locatie op Google Maps

De zogenaamde "Creek of Two Jaws", beter bekend als de badplaats Khor al Fakkan aan de Golf van Oman. Dit gebied ligt in de enclave van Sharjah, een van de zeven Verenigde Arabische Emiraten. Een stad omgeven door het ruige landschap van Fujairah. Bezienswaardigheden zijn onder andere de Corniche en Ladies' Parken, de drukke centrale souk, de archeologische overblijfselen van een voormalige nederzetting op een rots met uitzicht op de haven van Khor al Fakkan, de Al Wurrayah waterval in de nabijgelegen Wadi Wurrayah en de bijzondere Rifaisa Dam, in wiens heldere water nog steeds vluchtig een glimp kan worden opgevangen van een verzonken dorp.

Webpicture_Khor_Fakkan
Klik op de foto en bekijk deze locatie op Google Maps

Dubai definieert zich als een ultramoderne stad vol traditie aan weerszijden van de kust en vormt een natuurlijke kreek aan de rand van de Arabische woestijn. U kunt genieten van een wereld binnen de werelden. Van Ajman het beroemde museum en souk. Breng een ontspannen bezoek aan de stad en geniet van een traditionele Dhow tijdens het diner, doorkruis de woestijn, de gouden duinen in een 4x4 terreinwagen of ontspan in de natuurlijke zwembaden in Hatta.

Webpicture_Dubai
Klik op de foto en bekijk deze locatie op Google Maps


Cruise_2014_

vaarschema_2014

MSC-Orchestra-infographic_40%