Reisverslag “Cruise 2012”
12 daagse ontdekkingsreis Noorwegen
23 juni tot en met 4 juli 2012
 

MSC Cruises
Een harmonieuze mix van de kenmerkende Italiaanse sfeer van MSC Cruises en het baanbrekende ontwerp, dat altijd de hoofdtoon is geweest: alle schepen van de Lirica-klasse vormen een spectaculaire omlijsting van uw droomvakantie. De elegante moderne inrichting en de optimale gastvrijheid creëren een sfeer die tegelijkertijd kosmopolitisch en intiem is. Met de vele recreatie-, ontspannings- en dinerfaciliteiten aan boord heeft u alle elementen die u zich kunt wensen voor een vakantie die het perfecte akkoord zal aanslaan.De Hanzestad Hamburg is na Berlijn de grootste stad van Duitsland en bij ons vooral bekend als havenstad. Het is een opmerkelijk groene stad, met veel moderne architectuur maar ook prachtige historische panden. Hamburg heeft een opvallend groen hart waar de Elbe, de Alster en de Bille doorheen stromen. Een rondvaart is een ideale manier om de stad, de rivieren en twee meren op een rustige manier te verkennen. De beste tijd om te gaan is tegen het vallen van de avond, als de zon verdwijnt en de verlichting aan gaat. Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw is de Reeperbahn wereldberoemd en –berucht. Dit uitgaanscentrum in de wijk Sankt Pauli kan wedijveren met de Amsterdamse Wallen. Maar naast stripteaseclubs en prostitutie zijn hier ook uitstekende theaters, zoals het St. Pauli Theater en het Schmidts Tivoli. Een avondwandeling door dit kloppende hart van Hamburg is een belevenis.

Hamburg
Klik op de foto en bekijk deze locatie op Google Maps

Aan de voet van Storfjord (‘stor’ is Noors voor groot) ligt Alesund. Dit stadje heeft een bijzondere geschiedenis. In 1904 brak er een brand uit die vrijwel de hele stad verwoestte. In de tijd dat Alesund weer opgebouwd werd, was de Duitse Jugendstil een populaire stroming. In de hele stad vindt u dan ook de Art Nouveau stijl terug in de architectuur. Een goed voorbeeld hiervan is de stadskerk Alesunde Kirke. In Alesund moet u zeker de lokale specialiteiten proeven. Eén daarvan is Klippfisk – een gedroogde en gezouten vis. Ook vindt u in de stad veel kleine kraampjes waar ze Svele verkopen – dat zijn kleine pannenkoekjes die erg veel weg hebben van de Franse crêpes. Voor de mensen die op zoek zijn naar avontuur, is er de mogelijkheid om Mount Aksla te beklimmen. Via een trap met 418 treden kunt u de top van de berg bereiken. Vanaf daar hebt u een prachtig uitzicht over de stad.

Alesund
Klik op de foto en bekijk deze locatie op Google Maps

Honningsvag is de poort naar de Noordkaap, die slechts 34 km ligt verwijderd van deze bestemming. Honningsvag is een vissersplaatsje met 4000 inwoners en de hoofdplaats van het eilandje Maeroya. Hier wordt de vis gezout, gedroogd, ingevroren en tot meel verwerkt. In het stadje kunt u een bezoek brengen aan het Nordkapp Lokalmuseum. De Noordkaap is het meest noordelijke punt van Europa en in de 16de eeuw ontdekt door de Engelsman Richard Chanceller. De tolweg naar de Noordkaap is bizar en geeft een goede impressie van het ruwe poolgebied. De weg is smal en kronkelend en gaat langs diepe afgronden.

Honnigsvag
Klik op de foto en bekijk deze locatie op Google Maps

Tromso is een bruisende stad. Voor de vakantieganger is er van alles te zien maar ook zeker van alles te doen. Tromso is al van oudsher één van de laatste grootste havens van Noorwegen. In het verleden was Tromso dè haven bij uitstek voor expedities naar de Noordpool. De omgeving van Tromso bestaat uit bossen, bergen en besneeuwde toppen. In deze stad met 64000 inwoners zijn de belangrijkste bezienswaardigheden een IJszeekathedraal, dit is een bijzondere kerk met glasmozaïeken, Polstjerna, een oud houten schip uit 1949, Fjellheisen, een kabelbaan naar de berg Storsteinen.

Tromso
Klik op de foto en bekijk deze locatie op Google Maps

Molde is na de Duitse bombardementen in 1940 in moderne stijl herbouwd. Het noemt zich rozenstad omdat er, door de beschutte ligging, veel rozen groeien. Rond de beboste eilandjes kunnen veel watersporten worden beoefend. Het aantrekkelijkst van de stad is het uitzicht op de 87 besneeuwde bergtoppen van Sunnmore aan de andere kant van het water. Verder is Molde interessant vanwege de bezienswaardigheden in de buurt.

Molde
Klik op de foto en bekijk deze locatie op Google Maps

Andalsnes ligt aan het Romsdalsfjord. Een tocht rondom het fjord is een aanrader. Tussen Andalsnes en Dombas is de spoorlijn Raumabanen aangelegd. Deze spoorlijn voert door een prachtig gebied. De treinrit is een attractie op zich. Bezienswaardigheden in Andalsnes zijn het klimmuseum dat de geschiedenis toont van het bergbeklimmen in Noorwegen en de Rodven staafkerk, een kerk met een schip en zuidportaal uit de 13de eeuw.

Andalsnes
Klik op de foto en bekijk deze locatie op Google Maps

De Geirangerfjord, die je via de oude Vikinghaven van Hellesylt bereikt, is de meest spectaculaire fjord. De langste fjord van Noorwegen, de Sognefjord, de zogenaamde ‘koning van de fjorden’, herbergt het mooie dorpje Flam, tevens het eindstation van een treintje dat het fjordenlandschap doorkruist.

Geirangerfjord
Klik op de foto en bekijk deze locatie op Google Maps


vaarschema 2012
vaarroute 2012
MSC Lirica